Sokken brei avontuur

Zo ongeveer 8 jaar geleden ben ik begonnen met handwerken. Mijn allereerste ervaring hierin was breien. Gewoon recht toe recht aan op 2 pennen.
Ongeveer een maand later heb ik toen geleerd hoe ik kon haken, en al gauw vond ik dat vele malen leuker om te doen dan breien, dus de breipennen werden in de wilgen gehangen.
Door de jaren heen nog wel een aantal keren een poging gewaagd tot breien, maar al gauw was ik dat weer zat.

Tot ik kort geleden het continentaal breien ontdekte. Er ging een hele wereld voor mij open, en ik kreeg ineens enorm veel plezier in het breien.
Op de continentale manier breien geeft zoveel meer ontspanning, en het is zoveel makkelijker om te doen! Met als gevolg: eigen tutorials op mijn youtube kanaal. Klik hier om die te zien.

Al gauw had ik 2 eigen gemaakte projecten gefilmd, namelijk een lekkere warme colsjaal en een gebreide muts.


Nadat ik deze 2 projecten afgerond had, begon het bij mij ook te kriebelen om sokken te gaan maken. Ik dacht gewoon, hoppa dat doe ik even. Maar dat bleek dus niet zo te zijn.
Heel internet afgezocht naar een simpel patroon, maar breipatronen lezen was nog een hele opgave.
Dus dan YouTube maar aan. En daar barstte het uiteraard van de tutorials.
Heel veel technieken, heel veel manieren van breien, ik zag echt door de bomen het bos niet meer.
Tot ik op de tutorials van Carmen Jorissen stuitten! Deze waren zo enorm duidelijk, en ook op haar website stond een hele duidelijke beschrijving van het patroon. Dus ik kon eindelijk aan de slag.
Mede door haar uitleg werd het enorm makkelijk om de sokken te maken.


Doormiddel van de Judy’s magic cast on kon ik dus al gauw een toe up sok maken. Dus ik start met de tenen en werk zo naar boven naar het boord. En dat op 4 breinaalden, waar ik dus totaal geen ervaring mee had. Maar de uitleg was zo goed en zo duidelijk dat ik het al gauw onder de knie had.

En nadat ik de voet helemaal gebreid had kwam de gevreesde hiel. Ik had al vaak gelezen en gehoord dat dat het moeilijkste gedeelte is van een sok breien.
Maar, gewoon blanco erin en goed kijkend naar de tutorials van Carmen had ik binnen notime de hiel klaar. En wat viel dat mee zeg!
De hiel die ik breide via haar tutorial was de duitse verkorte rijen hiel. In het engels German short row heel.
Echt super makkelijk en breid heerlijk weg.
Dus de hiel zat er in en nu weer lekker recht toe recht aan breien.

Voor ik het wist was ik al toe aan het boord van de sok, en ook dit ging heerlijk snel en lekker makkelijk. Simpel weg 2 recht en 2 averecht breien.
En daarna steken afkanten en klaar was de sok.
Vol trots keek ik naar mijn sok, en ook compleet verbaasd dat ik dit kon.

Het enige wat ik nog even goed moet gaan oefenen is het afkanten van de steken bij een sok. Nu is de boord bovenop nagenoeg niet rekbaar, en voor een sok is dat wel lekker als het wel mee rekt. Dus daar ga ik nog even op oefenen.
Verder was dit echt super leuk om te doen en ook echt voor herhaling vatbaar.

Mocht jij nu na het lezen, ook de uitdaging aan willen gaan?
Hier kan je dan kijken naar het uitgeschreven patroon wat uit 3 delen bestaat.
Bij ieder deel van het patroon zijn ook de tutorial video’s toegevoegd, welke in het engels zijn, en die zijn echt perfect te volgen!
Alle tutorials zijn gemaakt met zowel sokkennaalden, als met een rondbreinaald. Carmen geeft dit allemaal heel duidelijk aan in de video’s en brengt de uitleg ook super goed in beeld.

Dus Carmen, enorm bedankt voor je enorm goede uitleg! Je hebt mijn creatieve wereld weer voorzien van iets onwijs leuks, en dat ga ik ook echt vaker doen nog. Sokken breien is door jouw uitleg echt super simpel en super leuk geworden, dus dank je wel.

Mike’s Creatieve Wereld

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.